четвъртък, 13 март 2014 г.

Магията на Малките Параклиси

 Имам един въпрос към всички бъдещи младоженци: "Искате ли да сключите църковен брак?". Знам, че отговорите, който ще последват ще бъдат крайно различни едни от други - "Да" или "Не", и моите любими "Може би" или "Ами... не знам". Е тази статия е за всички Вас, без разграничение. Нека да си изясним заедно какво точно представлява този древен ритуал.
Както знаете църковния брак е вричане пред Бога, че Вие двамата ще споделите живота си и от този миг до вечността, Вие ще сте едно цяло. И както знаете "Това, което Бог е събрал, никой не може да раздели...".


Да, звучи красиво, възвишено и... Ви искат 500 лв., за да получите Божията Благословия... Уау, колко духовно нали... А, забравих и 5-те лева за освещаване на Сватбената Пита...
Съгласна съм, че църквата трябва да се издържа по някакъв начин, но това ли е точния? Не смятате ли, че точно тези "таксички" са причината, много двойки да се отказват от църковния брак? Да не забравяме и факта, че в църквите има сватби през целия ден, така че бързат да Ви изведат на вън, за да започне следващата церемония. Да не говорим, че в годината има дни на пости и други големи християнски празници, когато църквата няма ПРАВОТО да извършва венчавки. Но както се досещате, за да Ви вземат едните пари, поповете са готови да нарушат светите канони. Има и друго за което може да не сте много наясно, но по принцип църковен брак не може да се сключва на място, което не е свещено за християните. Или казано по друг начин, ритуалите се правят единствено в църкви, храмове, параклиси и т.н. Но разбира се, няма невъзможни неща и при едно скромно "дарение за Църквата", свещеника може да ви ожени където си пожелаете.


От историческа гледна точка, преди години църковните бракове са били извършвани единствено в Неделя, но днес поради удобство, са изместени в събота, но с това може да се направи изключение.
А ако Ви кажа, че може да сключите църковен брак, без всички тези допълнителни неща, без да се притеснявате за хонорари и т.н. Сигурно се чудите какъв пък е този вариант. Сега ще Ви подскажа - Защо да не изберете церемония в някой малък усамотен параклис. Знаете ли колко такива има в България? Ами доста са. А местата, където се намират са възхитителни, мистични и наситени с някакъв вид странна енергия, която Ви кара да настръхвате. Именно вричането на такова място ще бъде много по-истинско от церемониите в градските църкви.
На тази церемония не Ви трябва никой друг освен местния Свещеник и двама приятели за свидетели.

Ето и някои от параклисите:

1. Скалният Параклис "Св. Петка" - гр. Трън.


Легендата разказва, че в една от пещерите край Трън се крила самата Светица, преследвана, защото проповядвала християнската вяра. По-късно, хората от града превръщат пещерата в параклис, а св. Петка я приемат за покровителка на града.
Източник: "Трънският Скален Параклис "Св. Петка""

2. Мистичните Параклиси в Странджа.


Те са обвързани с много предания и легенди. Почти край всяко малко селце в планината е изградено параклисче, в чест на даден Светец. В основата му почти сигурно е, че има изворче с лечебни води. Съветваме Ви сами да посетите тези места и да усетите енергенията им.


Източник: "Мистичните параклиси на Странджа"


3. Аязмо край Бачково - Родопите.


Аязмото в действителност прилича на параклис, но вътре в постройката има изворче, разбира се с лечебна вода.


Източник: "Magic Hour Dreamscapes"

4. Параклис "Св. Йоан Кръстител", язовир "Пчелина". 



На времето параклисът е бил църквата на с. Пчелина, което за съжаление днес се намира на дъното на язовира.


Източник: "Средновековни Църкви в България"

Ако идеята Ви харесва и се Разтърсите със сигурност ще намерите още много подобни такива места. А защо да не съчетаете Церемонията с Медения месец, годишнина или въобще когато си пожелаете. Кой е казал, че венчавката пред Бога трябва да е точно в Сватбения ден? :)

Статии, които ще Ви допаднат:
1. "Най-Интересните Места за Сватбени Тържества в България"
2. "На Сватбено Пътешествие... Къде?"
3. "Топ 7 на Най-Красивите Плажове в Европа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Blog Dash

Top Blogs