вторник, 4 март 2014 г.

Историята на Сватбените Халки

След като "разследвахме" произхода на Годежния Пръстен и разбрахме неговата символика, решихме, че все пак трябва да научим нещо и за сватбената халка. Какво действително символизира тя и защо се носи точно на безименния пръст на лявата ръка. 
Всеки знае, че в деня на сватбата, младоженците поставят на пръстите си сватбените халки. Но знае ли някой от къде всъщност произлиза цялата тази традиция? Едва ли!




Първи Сведения:
Историците смятат, че първите данни за носене на сватбени пръстени, идват от Древен Египет, от преди 4800 години. Те били изработени от преплетени тръстикови снопове, украсявани с различни орнаменти и били носени от жените. 


Защо Формата на Пръстените е Именно Такава?
За много древни култури, кръгът е символизирал вечността, без начало и край. Отворът на пръстена също има своето значение. Той се определял като врата, портал към неща и събития, които били едновременно знайни и незнайни (Вие как го разбирате това? Да си призная честно аз малко се обърках, но явно древните са си имали своето обяснение.). Това, мъж да даде пръстен на една жена, означавало, че й се врича в безкрайна и безрезервна любов за вечни времена.


От Какъв Материал са Били Изработвани Сватбените Халки?
Много скоро тръстиката, от която се изработвали пръстените, била заменена от кожата и слоновата кост. Колкото по-скъп бил материала, толкова по-голяма любов била засвидетелствена от младоженеца, а също така, това отразявало и обществения му статут. 


Сватбените Халки и Римляните:
При тях носенето на пръстените било с малко по-различно значение. С тях, римляните демонстрирали собственост. Когато сложили пръстен на една жена, те затвърждавали собствеността си върху нея. Има данни, че те са били първите, които са започнали да гравират сватбените хали. Сами си обяснете защо са го правили. 


Сватбените Халки и Християнството:
Християните започнали да използват хали в сватбените си церемонии около 860 година. Само че те не изглеждали по начина, по който изглеждат днес, а напротив - било богато украсени с инкрустирани гълъбчета, клонки и какво ли не... Църквата бързо отрекла тези украшения, като ги нарекла варварски. През 13 век, сватбените халки се завърнали в много по-опростен вид и получили духовно значение. Били наречени "Символ на Обединението на Сърцата". 


Защо Сватбеният Пръстен се Носи на Безименния Пръст на Лявата Ръка?
През различните епохи, сватбената халка се е носела на различни пръсти, включително и на палеца както на дясната, така и на лявата ръка. Според традицията, запазила се от древните римляни, пръстена се носи на безименния пръст на лявата ръка, защото според тях, от там започва вената, стигаща директно до сърцето - твърдение, което е опровергано от учените. Въпреки  това, за много хора, теорията за "Вената на Любовта" си остава причина номер 1 за носене на Сватбената Халка именно на този пръст.


Съществува още една теория, която изглежда по - правдоподобна и води началото си от християнството. Смята се, че когато свещеника "рецитира" по време на свързването, "В името на Отца, Сина и Светия Дух...", той докосва с пръстена първо палеца, показалеца, средния пръст (на лявата ръка) и когато казва "...Амин", поставя пръстена на безименния. 


Това е Историята на Сватбените Халки. Надявам се да Ви е било интересно!

Други статии, които ще Ви допаднат:
1. "Историята на Годежния Пръстен"
2. "Историята на Булчинската Рокля"
3. "Букета и Жартиера - Как Започна Всичко?"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Blog Dash

Top Blogs