сряда, 4 декември 2013 г.

Историята на Годежния Пръстен

Питали ли сте се някога от къде идва традицията да се подарява диамантен пръстен, когато двама млади се сгодяват? Виновникът за това е може би един ерцхерцог от Австрия - Ерцхерцог Максимилиан, който направил предложение на своята любима Мари от Боргундия, като й поднесъл пръстен, с тънки диамантени камъчета, образуващи буквата "М".
Но ние можем да проследим традицията за подаряване на пръстен още по-назад в историята и да видим как тя еволюира през различните епохи.

 




Пещерните хора, връзвали въжета, сплетени от трева, около китките, глезените и кръста на своята Избраница, за да подчини по този начин, духа й на волята си.

Около 2800 г. пр. Хр. Египтяните са носили пръстен, изработен единствено от злато или сребро, на третият пръст на лявата си ръка. Те вярвали, че чрез него са свързани завинаги със сърцето на своята любима/ любим.


2-ри век пр. Хр. Според Плиний Стари, съпругът давал на жена си един златен пръстен, който да носи на венчавката и на други специални поводи и един железен, който да носи у дома, за да се вижда, че тя е негова собственост.


1-ви век пр. Хр. се появили пръстените "Пъзели", които султаните давали на своите жени.

  През 1217 г. Епископът на Солсбъри слага край на Прелъстяването на момичета с пръстени от тръстика, решението, което намира той е следното - Веднъж, сложило момичето пръстена на ръката си, то неминуемо се превръща в съпруга на своя избраник.


1447 г. - Подарен е Първият Диамантен Годежен Пръстен.

През 1700 г. в Европа, набират популярност сребърните пръстени, гравирани с красиви думи. 
Отвъд Атлантическият океан, ситуацията е малко по-различна. Вместо пръстени (смятани за кич от пуританите), там са подарявани т.н. "Полезни Напръстници", които са се използвали в ежедневието. Върховете на много от напръстниците били премахвани и се носили като пръстен.

1800 г. Викторианците изработвали бижута от човешки косъм и използвали скъпоценни камъни, за да изпишат името на любимия човек върху тях.






С откриването през 1887 г. на Диамантена мина в южна Африка, бижутерийната индустрия започва своето шеметно развитие, а с нея разбира се и годежните пръстени. Те приемат една "постоянна" форма, която се запечатва в съзнанието на хората. Така почти всяко момиче започва да си мечтае за своето съвършено годежно бижу, а момчетата, е ами те просто се задължават от Обществото да спазват "Годежният Кодекс" ;)


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Blog Dash

Top Blogs